Mars 2024: Old rugged cross

MÅNEDENS SALME MARS 2024

On a hill far away stood an old rugged cross (N13:402)

T: George Bennard 1913
O: Carl Hanson omkring 1920
M: George Bennard 1913

Presentert av Gisle Skeie,
teolog (tidl. redaktør i Eide forlag)

George Bennard (1873–1958) var amerikansk predikant, frelsessoldat, salmedikter og komponist. Han skrev over 350 salmer, og Old Rugged Cross (som er originaltittelen) ble den desidert mest kjente. Etter at den ble fremført første gang i 1913, spredte den seg raskt – både i USA og til mange andre land. I over 100 år har den vært særdeles populær.

Old Rugged Cross er innspilt av en lang rekke fremstående country- og gospelartister – blant andre Johnny Cash, John Prine og Jim Reeves (samt pianorockeren Jerry Lee Lewis). Jazzsangeren Ella Fitzgerald har sin egen nydelige versjon. I nyere tid har country-pop-superstjerner som Brad Paisley og Carrie Underwood spilt inn sine versjoner. Det har også Kari Bremnes gjort, i duett med Iris DeMent.

Det var melodien som kom først til George Bennard. Ordene strevde han en del med, inntil han opplevde at den endelige teksten «ble plantet i mitt hjerte som svar på min egen nød», som han beskrev det. Han hadde da grublet mye over betydningen av Jesu kors og hva det innebar å lide med Kristus: «Vi er Guds arvinger og Kristi medarvinger, så sant vi lider med ham, så vi også skal få del i herligheten sammen med ham.» (Rom 8,17.)

Originaltekstens tittel inneholder en henvisning til Galaterbrevet: «Men jeg vil aldri være stolt av noe annet enn vår Herre Jesu Kristi kors. Ved det er verden blitt korsfestet for meg og jeg for verden.» (Gal 6,14.) Det er en presis formulering av salmens store tema.

I åpningslinjen settes scenen: «On a hill far away stood an old rugged cross, / the emblem of suffering and shame; / and I love that old cross where the dearest and best / for a world of lost sinners was slain.» Jeget ser altså korset på avstand, både i tid og sted, men er likevel ikke en fjern observatør: Det er som om en kraftfull innlevelse i løpet av få ord overvinner avstanden og får jeget til å bryte ut i en inderlig kjærlighetserklæring til korset.

«O that old rugged cross, so despised by the world» begynner andre vers. Teksten handler også om hvordan korset fremstår for verden som dårskap, mens den troende ser korset som «a wondrous beauty» (tredje vers). For korset på Golgata («a hill far away») er stedet der Jesus tar menneskets synd med seg i døden – og gir synderen seier og evig liv i stedet. Refrengene avsluttes slik: «I will cling to that old rugged cross, / and exchange it some day for a crown.» På en personlig og følelsesladet måte gir teksten uttrykk for en objektiv forsoningslære. Men det er liten plass for andre dimensjoner ved Jesu lidelse, død og oppstandelse.

Den norske oversettelsen ble gjort av den norskamerikanske teologiprofessoren Carl Hanson (1867–1940), og i salmeboka er teksten gjengitt både på engelsk og norsk. I Hansons oversettelse er følelsene tonet noe ned. Man kan lure på om teksten ikke samtidig mistet noe når det kommer til innlevelsen. Men, den gode melodien er uansett den samme – både enkel og mektig, enten den synges (høyt!) av en forsamling eller en solist.

KLIKK HER FOR Å HØRE SALMEN, sunget av Flemma Songlag og Mannskoret Lerka, i NRK-produksjonen Salmeboka minutt for minutt (Episode 18).

Men søk også i Spotify, AppleMusic, YouTube etc., så finner du et vell av ulike innspillinger. For eksempel gir Cory Henry deg en rå, raspende gospelversjon med flagrende hammondorgel og ekstatiske utbrudd fra salen. I andre enden av skalaen finner du John Prine sin sobre og ruslende versjon.

Les mer: «Nytt norsk salmeleksikon» bd. IV (hovedred.: Stig Wernø Holter, Fagbokforlaget 2018) og «Stevnemøte med salmeboka» (Vidar Kristensen, Eide forlag 2019).

Old Rugged Cross. (Foto: Unsplash/Thomas Galler)

Forrige
Forrige

April 2024: Gud, lat ditt rike få vekse fram!

Neste
Neste

Februar 2024: Hvem skal vi gå til, Herre